İmar Barışı Proje Çizimi Zorunluluk Mu?
Şu sıralar en sık aldığımız sorulardan biri de imar barışı proje çizimi hakkında. İmar Affı Danışmanlık Hizmetleri kapsamında bu konuyla da müşterilerimize sıkça destek veriyoruz. Hal böyle olunca bunları bir yazıda toplayalım ve herkes faydalansın istedik. Bu yazımızda imar barışı proje çizimi zorunluluk mu? Hangi durumlarda proje size ne tarz avantajlar sağlar? İmar barışı proje çizimi fiyatları nelerdir? gibi konulara değineceğiz.
Gerçekten imar barışı proje çizimi gereklilik mi?
Burada imar barışından aslında ne anladığımıza göre süreç değişiyor. Zira normalde imar barışı süreci uygunsuz, iskansız ya da kaçak yapının İmar Barışı e-Devlet Başvurusu ile yapılıyor. e-Devlet Başvurusu Yaparken de bize bazı soruların yanıtları isteniyor (Örnek: Toplam kaç bağımsız bölüm vardır?, Arsa alanı nedir?, Kaçak yapıların toplam alanı nedir?, Kaçak olmayan yapıların toplam alanı nedir?, Yapı nerede veya arsa rayici nedir?, Ticari bölüm var mı? gibi) bu soruların yanıtlarıyla birlikte yapının uygunsuz bölümünü içeren fotoğrafları da sisteme yüklenmesiyle yapı kayıt belgesi alınması ön aşaması tamamlanmış oluyor. Dikkat ettiyseniz hala buraya kadar proje adına hiçbir şey söylemedik. Çünkü buraya yani yapı kayıt belgesinin alınması sürecine kadar hiçbir aşamada proje zorunlu değil. e-Devlet üzerinden bireysel başvuru yapmanız üzerine harcınızı yatırmanızla birlikte aşağıdaki görseldeki gibi bir belgeniz oluyor.

Yapı kayıt belgesi sürecine kadar proje zorunlu değilse imar barışı proje çizimi ne zaman zorunlu?
Öncelikle bir noktayı kesinleştirmekte fayda var. Yapı Kayıt Belgesi süreci bir barış süreci af süreci değil. Yani yapı kayıt belgesi aldığımız zaman aslında tam olarak uygunsuzluğumuz sonlanmış olmuyor. Resmi kanallarca artık ceza almayacağınız ya da yapınızın yıkılmayacağını garantiye almış oluyorsunuz. Örnek vermek gerekirse diyelim arsa tapulu bir yapını var üzerinde de kaçak bir yapı var siz bu durumda yapı kayıt belgesi almanız durumunda bile yapıyı satmak isterseniz kredi alamıyorsunuz. Çünkü arsa tapulu yapıya kredi çıkmıyor. Özetle uygunsuzluğunuz baki sadece mevcut durumuzla ilgili bir yaptırıma tabii tutulmuyorsunuz.
Peki imar barışı proje çizimi işlemi sonunda bu bize ne fayda sağlayacak?
Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra eğer mimari proje ve harita süreçleri desteği alırsanız yapınızı projelendirmiş olursunuz. Hal böyle olunca kat mülkiyeti tapusu almanızda hiçbir problem kalmamış oluyor. Yani Arsa Tapulu bir yapıdan kat mülkiyetli bir duruma geçmiş olursunuz. Bu da sonraki süreçlerde hiçbir şekilde başınızın ağrımayacağı aynı zamanda rahat alınıp satılabilen, kolayca hisselendirilebilen hukuki bir zemine sizi dahil edecektir.
İmar barışı mimari proje çizimi fiyatları hesaplanıyor?
Biz proje durumuna göre daire ya da m2 üzerinden bir fiyatlandırma yapıyoruz. Özellikle yapı kayıt belgesi tarafında kişisel de başvuru yapılabileceği için ücretsiz bilgilendirme de yapıyoruz. Fakat eğer yerinde ölçüm yapmamız ve başvuruyu birlikte yapmamız istenirse yalnızca ücret talep ediyoruz. Sonrasında ise Mimari Proje, Harita Hizmetleri, Resmi Kurumlarca Evrak Takibi gibi aşamalarda dilenirse anahtar teslim dilenirse kısım kısım fiyatlandırma yapıyoruz.
Biz Size Ne Sağlıyoruz?
Biz müşterilerimize hem dilerlerse yapı kayıt belgesi alırken ölçüm ve e-devlet süreci başvurularında destek sağlıyoruz. Hem de yapının dilenirse kat mülkiyeti tapusu alma işlemlerine kadar her türlü projelendirme, takip işleri ve ölçüm işlerinde destek sağlıyoruz.
Siz de bu hizmetler hakkında sizlere yardımcı olmamızı isterseniz bize sağ tarafta bulunan canlı destek sistemimiz ya da telefon numaralarımız üzerinden 7/24 ulaşabilirsiniz.

2 Comments